Sinds een 25- tal jaren brengt Hengelo zijn beken weer ‘boven water’. In het begin van de vorige eeuw werden de beken grotendeels overkluisd. Voor zover dat niet was gebeurd blonken de beken vooral uit door een verschrikkelijk stank en witte schuimvlokken van allerhande troep in het water. De Berflobeek werd niet voor niets in de volksmond de ‘stinkbeek’ genoemd.
Boeren en fabrieken loosden ongebreideld hun rotzooi op het oppervlaktewater in en om de stad. Rond 2000 startte de gemeente in samenwerking met het waterschap (toen nog Regge en Dinkel) een masterplan om de beken in Hengelo weer uit hun overkluizingen te halen, zodat ze weer mooi en zichtbaar werden in de stad.
Achtereenvolgens werden de Berflobeek, de Drienerbeek en de Elsbeek weer zichtbaar in onze stad. Onder de inspirerende leiding van Henk van de Wetering was er zelfs een groep die zich de beekbusters noemde en kanotochten door de Hengelose beken organiseerde.
Inmiddels heeft het water onze stad verrijkt. In de nieuwbouwwijken is het inmiddels een integraal onderdeel geworden van de inrichting van wijken en in de ‘oude stad’ worden steeds meer beken boven water gehaald. Overal waar via nieuwe ontwikkelingen weer een stukje beek zichtbaar kan worden gemaakt, gebeurt dat ook.
Laatstelijk konden weer zo’n fraai stukje bewonderen. De Elsbeek werd tussen de Elsbeekweg en de Reigerweg weer zichtbaar en voorzien van een fraai wandelpad. Helaas waren er plannen van de woningbouwvereniging om daar een apartementencomplex te bouwen. Gelukkig werd daarvan afgezien. De gemeente zag de kansen van dit gebied en wilde het kavel kopen en een parkachtige invulling geven en de woningbouwvereniging wilde wel meewerken.
Een fraai staaltje van consistent beleid. Het is nu de bedoeling dat de omgeving van de Elsbeek ter plekke een parkachtige invulling krijgt, hetgeen een verrijking voor de buurt zal betekenen. Ik hoop dat onze nieuwe stadsecoloog er een fraaie en natuurlijke invulling aan weet te geven. Hengel’eau is dan weer een waterrijk pareltje rijker.